De blik weer vooruit

Als het om hardlopen gaat, gaat het nog niet zoals het zou moeten gaan. Dan is het ook wel lastig om daarover de juiste woorden te vinden. Toch vind ik het tijd om jullie nu eens op de hoogte te brengen van hoe het ervoor staat. Helaas is de afgelopen periode wel weer vervelend geweest. Nadat de blessure aan mijn knie min of meer over was, de patellapees was na de 4Mijl van Groningen overbelast en daarvoor moest ik rust nemen, kreeg ik last van mijn kuit en peroneuspees. Juist terwijl ik weer normaal aan het trainen was. Maar het was zo erg dat ik nog geen twee minuten kon hardlopen. Dan kreeg ik al een branderig en stekend gevoel in mijn enkel.

Fysiotherapeuten, een podoloog en osteopaat zijn vijf uur lang met mij bezig geweest om te kijken waar dit nieuwe probleem nu eigenlijk vandaan kwam. Dat hebben ze zo geanalyseerd dat ik daaruit weer nieuwe steunzolen heb gekregen. Daarmee moet het deels worden opgelost. Wat eigenlijk gebeurde was dat ik met mijn enkel naar binnen zakte en ik mijn kuit ook nog verdraaide. Als recreatieve loper zou je daar niet heel veel last van hebben, maar op het niveau waar ik op sport worden die kleine dingen groot. Nu ook dit uit de weg is, kan ik weer vooruit kijken.

En vooruit kijken dat doe ik ook. Niet alleen in het lopen zelf, maar ook met alle zaken die daarbij komen kijken. Ik ga nu weer een periode van vier jaar in richting de Olympische Spelen en dat zal beginnen met een wellicht wat lastig jaar, 2017. Daarin moet ik op zoek naar een hoofdsponsor. Het contract met Kramp is wel verlengd, maar hun inbreng zal kleiner worden. In de afgelopen jaren heeft Kramp mij natuurlijk ontzettend goed ondersteund. Nu wordt het tijd om een nieuwe hoofdsponsor erbij te vinden. Daar ben ik hard naar op zoek. Dus, heb je idee├źn, suggesties of wil je mij zelf steunen? Schroom dan niet om even contact op te nemen!

Wat ga ik nu verder doen? Trainen natuurlijk en daarin is het duidelijk dat ik eerst weer belastbaar moet worden. Dat blijkt ook wel uit de balans die ik in de afgelopen periode heb opgemaakt en waar doelen uit zijn gekomen. Ik ben weer heel kritisch geweest in mijn kijk op mijn eigen trainingssituatie en heb gekeken welke dingen ik nog goed kan verbeteren en welke dingen echt verbeteren moeten. Daar zijn een nieuwe oefenbatterij en gestructureerde trainingssituatie uitgekomen.

Voorlopig ga ik dus werken aan het opbouwen van de belasting. Mijn lichaam moet weer meer aan kunnen, zodat ik vervolgens weer op wedstrijdniveau kan acteren. Van daaruit gaat dan de voorbereiding op een marathon beginnen, want ik wil dit jaar nog een marathon lopen. Welke dat zal zijn en wanneer, dat weten we nog niet. Het is nu zaak dat die gestructureerde omgeving zich uit gaat betalen in mooie resultaten.

Gert-Jan