De groeten uit een warm Potchefstroom

Time flies when you are training hard. En having fun, dat natuurlijk ook. Het is een mooie combinatie van dat, hier in Zuid-Afrika, waar de eerste week van mijn trainingskamp er inmiddels al opzit. De trainingen gaan heel erg goed. Ik heb hier in die eerste week al best goed kunnen lopen, ook al heb ik het rustig opgebouwd. Dat rustig opbouwen is ook altijd belangrijk als je op hoogte gaan lopen. Je moet dan eerst gaan acclimatiseren.

Op hoogte heb je een zuurstoftekort en daar moet je lichaam heel erg aan wennen. Daardoor kun je niet direct hard gaan trainen. Dat betekent dat ik de eerste dagen, qua loopwerk, alleen maar rustige duurlopen heb kunnen doen. Wat je daarnaast wel kunt doen zijn andere trainingen en daar heb ik er ook een aantal van gedaan. Zo krijg je je lichaam ook goed op orde. Ik heb dus lekker mijn kracht- en stabiliteitstrainingen kunnen doen. Daarnaast heb ik heerlijke duurlopen gedaan en zaterdag kon ik zelfs al een heel mooie tempotraining doen.

“Het blijkt wel dat ik heel fit word en steeds makkelijker ga lopen”

Die tempotraining bestond uit drie keer zes minuten en vier keer drie minuten. Daarin heb ik heel goed opgebouwd. Ik begon het eerste deel met een tempo van zeventien kilometer per uur, maar in de laatste drie minuten liep ik alweer tegen de twintig kilometer per uur aan, hier op hoogte. Daar was ik wel heel blij mee. Het blijkt wel dat ik heel fit word en steeds makkelijker ga lopen, door de rust en tijd die ik hier heb om me op mijn eigen lijf te focussen. Dat heb ik ook echt nodig. Ik heb hier ook de rust om op te bouwen en heb geen haast in mijn trainingsopbouw. Dat is dus wel allemaal goed.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Waar we overigens wel rekening mee moeten houden is het weer. Bij jullie is de eerste natuurijs marathon inmiddels achter de rug, maar dat is hier in Potchefstroom wel even anders. Midden op de dag is het zo’n 35 graden en dat is gewoonweg niet te doen qua training! Het is dus belangrijk dat we daar goed rekening mee houden. ’s Ochtends training we dus al vroeg. De tempotraining doen we om 8.00 uur in de ochtend. Vervolgens zit er veel tijd tussen de trainingen, want in de avond trainen we om 17.30 uur.

“Zo train je ook steeds weer in een andere omgeving”

Voor mij is het niet de eerste keer dat ik hier ben, maar toch is ook de omgeving een mooie uitdaging. We zitten namelijk aan de andere kant van Potchefstroom. Dat betekent dat we wel nog even naar de andere kant van de stad moeten lopen voor de juiste paden, hoewel we al wel andere paden ontdekt hebben hier. Je moet het dus altijd wel opnieuw uitzoeken allemaal, maar dat is op zich ook wel leuk. Zo train je ook steeds weer in een andere omgeving. En het gaat hier dus lekker. Ik voel me fit en kijk uit naar het vervolg in deze tweede week.

Gert-Jan