Keuzes, keuzes, keuzes!

Wie kent dat nou niet; de constante keuzes die we moeten maken. Voor mij is dit vaak een ontzettend lang proces, waarin ik verschillende overwegingen moet maken. Ga ik voor een leuke wedstrijd met een sterk deelnemersveld waarin de afstand wat korter is, of ga ik voor dat prachtige evenement waar de afstand beter in het trainingsprogramma past, maar waar alleen het deelnemersveld weer wat minder is.

Het is eenzaam aan de top dus vaak heb je niet veel wedstrijden waar ook echt alle toppers aan de start staan. En juist dat is wat ik wil! Ik neem geen genoegen met een eerste plek bij een kleine wedstrijd waarin ik één minuut voor de nummer twee finish, NEE ik wil me meten met anderen en mijn prestatie moet er toe doen. Tenminste dat is wat ik tegen mijzelf zeg.

Met het er toe doen bedoel ik uiteraard dat ik het niet al te gemakkelijk voor mijzelf maak, maar dat er tegenstand is en dat ik daardoor ook boven mijzelf kan uitstijgen, want ik ben een atleet dat altijd het maximale er probeert uit te halen wat er die dag in zit. Ik denk dat dit laatste de Achterhoekse roots zijn. Door werken, hard werken en niet gauw zeuren. Maar ook de hoge verwachtingen die wij onszelf stellen. Uiteraard kan dit ook vaak een valkuil zijn, maar het helpt ook om elke dag er weer gemotiveerd tegenaan te gaan.

De afgelopen periode heb ik samen met mijn coach Honoré Hoedt en mijn manager Charles Paanakker de keuze gemaakt om toe te werken naar de Amsterdam Marathon. Met deze marathon sla ik twee vliegen in één klap. Eén ik heb een goed deelnemersveld en twee het is een goed parcours, waar ik een snelle tijd kan lopen. Daarnaast is het mooi meegenomen dat het dit jaar ook nog eens het NK marathon is. Wat dit voor mij extra speciaal maakt.

Met mijn tijd van 2.17.34 op de marathon sta ik leuk in de ranglijsten, maar ik wil meer. Ik wil mezelf verbeteren en stiekem denk ik aan een EK kwalificatie op de marathon. Want die stappen wil ik graag zetten. De keuze om in de goed georganiseerde marathon van Amsterdam te gaan lopen is dan ook een logische keuze.

Nederland kent een aantal goede marathons waarvan er een aantal in het voorjaar en een aantal in het najaar plaatsvinden. Twee periodes die echt marathonseizoenen zijn. April waarin het nog koel kan zijn, maar het soms ook heel heet is, en de misschien wat veiliger keuze om in oktober in Amsterdam in wat koelere omstandigheden te lopen. Echter is het risico op slecht weer juist wat hoger. Nouja, alle plussen en minnen naast elkaar gelegd. Het is gewoon trainen geblazen en je zo goed mogelijk voorbereiden en met het weer maar gewoon geluk hebben. Meer kan je daar toch niet aan doen.

Gert-Jan