Op naar de volgende marathon

Deze zaterdagavond mag ik weer; een wedstrijd lopen. Ja, ik liep al wel weer in Gemert, maar nu zal het toch wel de eerste keer sinds de marathon in Praag zijn dat ik er vol in mag vliegen. Dat doe ik bij de Stadsloop Appingendam. Dat is denk ik de meest noordelijke topwedstrijd van Nederland en het is ook een heel mooie wedstrijd. Er staan veel toppers aan de start, waaronder veel goede Kenianen en vaak ook veel Nederlandse toppers. Nadat de Halve marathon van Zwolle nog net wat te vroeg kwam door een kleine klacht aan de hamstring en ik toen geen risico wil nemen, ben ik er nu klaar voor.  Die wedstrijd overslaan heeft goed uitgepakt, want ik ben nu hartstikke fit.

De trainingen gaan goed en ik ben mijn marathonvoorbereiding richting Amsterdam aan het oppakken. Dat houdt in dat ik het in twee periodes plak van zeven weken, omdat ik tussendoor nog op vakantie ga en dan relatief rustig wil trainen. Mijn eerste langere duurlopen heb ik er dan ook al weer opzitten. Dan moet je denken aan afstanden van rond de dertig kilometer. Ook pak ik wat snelheid mee op de baan en train ik nu met Benjamin de Haan, de Nederlands kampioen op de tien kilometer, en Geart Jorritsma. Met hen heb ik al een aantal heel goede trainingen gedraaid, met snelheden die ik al drie jaar niet meer gelopen heb op de baan. Dat gaat hartstikke goed.

“Mijn eerste langere duurlopen heb ik er al weer opzitten”

Lopen is één ding, maar ook mijn fysiotherapeuten houden me goed fit. Ik ben goed met mijn krachttraining bezig en daarbij iets meer op explosiviteit aan het trainen, om zo de snellere vezel wat aan te spreken, omdat je dat in de marathonvoorbereiding maar weinig kan doen. Ik zie ook dat dat anders wat wegebt nu, omdat ik heel veel duurwerk aan het doen ben en heb gedaan. Dat is natuurlijk ook wel weer logisch met die marathonperiodes.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wat heb ik dan nu op de planning? Naast trainen een paar mooie wedstrijden. Ik hoop deze periode lekker door te kunnen trainen en pak ook nog twee baanwedstrijden mee. Op 13 juli een instuifwedstrijd in Utrecht, die ik gewoon voor de fun wil lopen. Dat heb ik al lang niet meer gedaan. Omdat het zo goed gaat met mijn kuiten durf ik dat aan en het is een goede snelheidsprikkel. Ook zal ik op 21 juli in Heusden lopen bij de KBC Nacht.

“De komende tijd is het dus zaak om heel hard door te trainen en lekker mijn rust te pakken tussendoor.”

Het duurt ook nog wel even tot de Amsterdam Marathon is, op 21 oktober. Ik loop in aanloop daarnaartoe dan ook nog wel wat wedstrijden op de weg. In de voorbereiding staan in ieder geval de Tilburg Ten Miles en de Kramp Run op mijn programma. Daar komt eventueel de Dam tot Damloop nog bij, die net als Tilburg ook over tien Engelse mijlen gaat. Twee weken voor mijn marathon loop ik dan nog de Breda Singelloop, een halve marathon.

De komende tijd is het dus zaak om heel hard door te trainen en lekker mijn rust te pakken tussendoor. Dat kan ook, want ik heb een situatie gecreëerd waarin ik meer rust heb, mede doordat ik ben gestopt als Mila-coach bij AV’34. Daarmee kan ik me lekker de hele periode focussen op Amsterdam.

Gert-Jan