Terug in de kou na goede trainingsweken

Inmiddels ben ik weer anderhalve week verder na mijn vorige update uit Zuid-Afrika en het is tijd om weer naar huis te gaan. Ik heb het ontzettend fijn gehad hier. Het is super mooi weer en dat helpt echt wel om mijn snelheid te verbeteren. Ik had door de val nog wat last van mijn hamstring en bijkomende zaken, maar door de warmte hier heb je daar veel minder last van. Je hamstring is niet stijf en je kunt gewoon lekker soepel lopen. Dat helpt enorm om die snelheid weer terug te krijgen, die ik in de afgelopen periode ook wel echt tekort kwam richting de marathon en met ook de Pfeiffer, gaat dat toch echt ten koste van je snelheid.

Nu ik hier weer wat meer korte tempo’s heb gedaan, in variaties met niet al te lange tempo’s, merk ik dat het weer de goede kant op gaat. En voor die korte tempo’s hebben we bewust gekozen. Zo kan ik iets meer kwaliteit leveren, zoals wij dat noemen. Je kunt eigenlijk op een hoger tempo lopen. De pauzes zijn relatief wat langer, maar de afstand is iets korter. Dan kun je dus makkelijker wat harder lopen.

In een marathonvoorbereiding doe je normaal lange blokken op een lagere snelheid, maar is de pauze ook vaak korter, zodat je een ander systeem aanspreekt. Ik train nu echt, voor de mensen die het trainingstechnisch een beetje kennen, veel rondom mijn omslagpunt, doeVO2max trainingen en heb ook echt pure snelheid getraind.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Zelf ben ik natuurlijk ook trainer en dan is het ook leuk om kennis te maken met andere dingen. Zo heb ik hier elke vrijdag pilateslessen gevolgd bij een heel goede trainster. Mariki heet ze en zij heeft echt heel veel aandacht voor ons tijdens die les. Dan leer je heel erg je lichaam te controleren. De meeste lopers en meeste mensen trainen alleen hun ‘strandspieren’, zeg ik altijd. Dat zijn dus de spieren die je ziet, maar wij trainen dan echt de onderliggende spierlagen, die echt zorgen voor de controle en het goed kunnen aansturen van je bekken. Dus je bekken kunnen kantelen, waardoor je echt goed je billen aanspant en je nog veel meer uit je pas en afzet kunt halen. Dus de kracht die je levert tijdens het hardlopen.

“Het is super om dat gevoel weer te hebben”

In de afgelopen week heb ik iets harder getraind. Ik heb meer kwaliteitstraining gedaan. De tempo’s gingen omhoog. En waar ik vorige week nog moeite had om acht keer duizend meter op negentien kilometer per uur te lopen, liep ik nu alles solo harder en zelfs over de twintig kilometer per uur. Dat ging hartstikke goed. Ook de 400 meters gingen een heel stuk harder dan de week ervoor, wat ook echt veel makkelijker voelde. Het is super om dat gevoel weer te hebben. De snelheid komt dus terug en ik ben benieuwd of ik dat nu dan ook al over een langere periode kan vasthouden.

Komende zondag is een mooi moment om dat te bekijken. Dan loop ik de Acht van Apeldoorn, tijdens de Midwintermarathon. Een thuiswedstrijd dus, met altijd veel bekenden langs de kant en op een parcours dat ik ken. Kom je ook kijken of doe je mee? Top! Kun je er niet bij zijn, dan is de Midwintermarathon vanaf 14.30 uur ook live bij Omroep Gelderland te zien. Alvast veel kijkplezier!

Gert-Jan